Reeds verschenen boeken

In de bibliotheken kun je mijn reeds wél gepubliceerde boeken vinden. Veel zijn nog via webshops als bol.com te bestellen.

Concert voor Paultje

kaft-concert-voor-paultje De oude hobo van haar grootvader is voor Femke een grote schat, die ze voortdurend koestert. Ze zou het liefste les nemen, maar daar is in het dorp weinig kans toe. Tot Femke op een dag in contact komt met Judith en John, een muzikaal echtpaar dat met hun kind Paultje aan de rand van het dorp is komen wonen. Judith wil Femke wel les geven en in ruil daarvoor biedt Femke aan op Paultje te passen, een zaar gehandicapt kind. Al gauw groeit er een bijzondere band tussen Femke en Paultje, wat voor veel kinderen uit het dorp de aanleiding vormt voor plagerijen. Door haar contact met Judith, John en Paultje, komt Femke als het ware in een heel andere wereld, en dit brengt haar ertoe naar haar eigen achtergrond op zoek te gaan, waarover haar moeder nogal zwijgzaam is.

kinderboek/jeugdboek | bestellen

Eerwraak

kaft-eerwraakDudu is dertien jaar en zit in de brugklas van het VWO. Ze wil later dolgraag arts worden en studeert hard om goede cijfers te halen. Haar broer Hasan is zestien en wil later een eigen sportzaak beginnen, maar hij heeft een hekel aan school. Zo op het eerste gezicht zijn ze gewone scholieren, met lastige leraren, (on) voldoendes, vrienden en verliefdheden. Maar thuis leven ze in een andere wereld. Hun familie heeft een geheim, waar niet over gepraat mag worden. Hasan besluit de eer van de familie te redden – op de enige manier die voor Turken aanvaarbaar is. Als Dudu in de gaten krijgt wat haar broer van plan is, grijpt ze in. Iets wat een Turks meisje natuurlijk nooit had mogen doen…

young adult | bestellen

Zwarte bergen

kaft-zwarte-bergenDe Nederlandse Katja en de Koerdische Karnin zijn allebei 14 jaar. De meisjes leiden totaal verschillende levens, de een in een vrij en de ander in een onvrij land. Toch hebben ze iets gemeen: ze willen allebei zelf hun toekomst bepalen. Katja wil na de havo graag verder studeren in plaats van te helpen op de boerderij van haar ouders. En Karnin wil een vrij en zelfstandig leven, wat voor een meisje in de ruige, donkere bergen van Turkije nu eenmaal ondenkbaar is. Als veel te jonge bruid vlucht ze met Ömer naar het westen en belandt in een Nederlands asielzoekerscentrum, met weinig kans op een verblijfsvergunning. Ömer behandel haar steeds slechter en uiteindelijk besluit Karnin te vluchten. Katja helpt Karnin aan onderdak bij de familie waar ze altijd oppast. Maar wanneer Karin wel erg ver gaat om haar vrijheid te verkrijgen, weet Katja niet zeker of ze haar nog langer wil helpen.

young adult | bestellen

Respect

kaft-respectCharles is een buitenbeentje in zijn klas en dat bevalt hem prima. Totdat hij in contact komt met Elif. Langzamerhand raakt hij steeds meer van haar onder de indruk. En dat blijkt wederzijds te zijn. Maar Elif komt uit een zeer traditioneel gezin en hun vriendschap stuit op veel verzet. Vooral Arif, Elifs broer maakt het hun erg moeilijk. Zijn houding wordt steeds agressiever en hij krijgt belangstelling voor het fundamentalisme. Ondanks de verzoeningspogingen van Charles en Elif dreigt de situatie volkomen uit de hand te lopen.

young adult | bestellen

Het bootje van Bosch

kaft-bootje-van-boschHet bootje van Bosch is een boek dat speelt in de stad ‘s-Hertogenbosch. Het is een jeugdboek (9-13 jaar) en het speelt in 1512 en tegelijk in 1995. Het meisje Joan uit Nieuw Zeeland, een land aan de andere kant van de wereld, logeert bij haar Bossche grootouders en ze krijgt telkens vreemde gevoelens en ideeën als ze in de Sint-Jan of bij de Binnendieze (onderaards riviertje in de stad) komt. Tegelijk is er het verhaal over het meisje Janne dat in de middeleeuwen in de stad woonde, haar vader werkte als steenhouwer aan de bouw van de Sint-Jan. Ze werkt in de huishouding bij de beroemde Meesterschilder Jeroen Bosch, hij heeft een eigen bootje in de Binnendieze. Die twee meisjes hebben veel met elkaar te maken, maar dat ontdek je pas aan het einde van het boek als er een spannende ontknoping plaatsvindt. De opa speelt ook een belangrijke rol, iedereen zou wel zo’n opa willen. De historie speelt mee in dit boek, maar het belangrijkste is wat er ooit op die Binnendieze gebeurde!

jeugdboek | bestellen

Blauwe kralen

kaft-blauwe-kralenSermin is een meisje van Turkse afkomst dat op de mavo zit en hard leert. Ze heeft net als ieder meisje plannen voor de toekomst en ze is een beetje verliefd. Dan blijkt dat haar moeder ernstig ziek is, zo ziek dat de dokter zegt dat ze niet lang meer heeft. Sermins moeder wil terug naar Turkije om daar te sterven en Sermin moet mee om voor haar te zorgen. De overgang is enorm groot. Het dorp waar Sermin vroeger gewoond heeft, is nog hetzelfde, maar Sermin niet meer. Ze leert haar familie kennen, dat is spannend, maar niet eenvoudig. Ze ontmoet ook nieuwe mensen, die veel voor haar gaan betekenen. Na de begrafenis keert Sermin terug. Gaat ze nog over op school? Hoe gaat het intussen met haar familie? En zal ze Kubiloy nog terugzien?

young adult | bestellen

Ontvoering op klaarlichte dag

kaft-ontvoering-op-klaarlichte-dagSusan is een hartelijke en moedige tiener die altijd graag bereid is iedereen te helpen, zelfs wanneer ze in een moeilijke situatie belandt en wordt gekidnapt.

Zij komt door een erfeniskwestie van haar moeder op het spoor van allerlei onverkwikkelijke familiezaken. Door een oom wordt druk uitgeoefend om land te verkopen aan een schimmige multinational die op de familiegrond een chemische fabriek wil beginnen, wellicht om oorlogswapens te maken. In het licht van die hele toestand wordt Susan ontvoerd. Gelukkig is een vriend van Susans moeder goed bekend met dit soort activiteiten en kan hij helpen. Maar ook Susan is veel koelbloediger dan zij ooit voor mogelijk had gehouden. Put zij kracht uit onbekende bron? De bedoelde ontvoering vindt plaats op de helft van het boek. Daarvoor is vooral de kennismaking van Susan met haar moeders familiegeschiedenis, maar ook met de overtuigingen van volgelingen van Sai Baba geschetst. Er zijn momenten dat het verhaal spannend is, er zijn ook ogenblikken dat de rem er op gaat om te schetsen hoe geestelijke kracht kan leiden tot een overwinning op degenen die deze kracht ontberen.

jeugdboek | bestellen

Meryem

kaft-meryemMeryem groeit op in een traditioneel Turks gezin in Nederland. Ze is vastbesloten het anders te doen dan haar zussen, die jong trouwden en kinderen kregen. Meryem doet een beroepsopleiding en wil carrière maken, succes hebben, het net zo goed doen als Nederlandse meisjes en het liefst beter. In de zomer voor haar eindexamenjaar gaat ze met haar familie op vakantie naar Turkije. Op het laatste moment gaat Orhan, een vriend van haar broer, mee op de lange reis. Door hem raakt Meryem geïnteresseerd in haar eigen mooie land. Daar moet nog zo veel gedaan worden… Met Orhan en zijn tweelingbroer Özcan neemt ze de beslissing om een halfjaar in een luxe hotel aan de Turkse Riviéra te gaan werken. Ze vinden het alledrie heel belangrijk om iets voor hun vaderland te doen en het land beter te leren kennen. In Turkije krijgen Meryem en de jongens met veel tegenwerking en jaloezie te maken. Maar door hun grote idealisme weten ze vol te houden.

young adult |bestellen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>